Weet u bijna zeker dat u het huis van uw dromen hebt gevonden, maar wilt u niet meteen een bod doen omdat u de prijs met uw partner of de mogelijkheid van renovatie met een aannemer of architect wilt bespreken? In dat geval kunt u kiezen voor een « optie tot koop », waardoor u kunt voorkomen dat de verkoper het huis aan iemand anders verkoopt terwijl u de tijd neemt om erover na te denken. Wat is een huis onder optie ? Het antwoord in dit artikel!
Een belofte om te verkopen
Een huisoptie is een soort contract waarin de eigenaar van een huis ermee instemt zijn of haar eigendom te verkopen aan een potentiële koper, in ruil voor een aanbetaling en de uitvoering van een koopoptie. Met andere woorden, de koper betaalt een bedrag aan de eigenaar om hem de mogelijkheid te geven het huis op een later tijdstip te kopen, meestal binnen zes maanden tot een jaar na ondertekening van het contract.
Het calloptiecontract gaat gewoonlijk vergezeld van een verkoopovereenkomst waarin de voorwaarden van de toekomstige aankoop, zoals de verkoopprijs, de betalingsvoorwaarden en de leveringsvoorwaarden, zijn vastgelegd. Als de koper uiteindelijk besluit de koopoptie uit te oefenen en over te gaan tot aankoop van het huis, wordt de aan de eigenaar betaalde aanbetaling meestal in mindering gebracht op de uiteindelijke verkoopprijs.
Bent u op zoek naar een woning in Brussel ? Ontdek al het woningaanbod in deze regio!
Waarom een optie op een huis?
Er zijn verschillende redenen waarom een potentiële koper kan kiezen voor een optie op een huis. Ten eerste kan het een goede optie zijn voor kopers die nog niet klaar zijn om een huis te kopen, maar die er zeker van willen zijn dat het huis dat zij willen kopen niet aan iemand anders wordt verkocht terwijl zij het geld opsparen of de tijd nemen om adequate financiering te vinden. Het kan ook een aantrekkelijke optie zijn voor huiseigenaren die hun huis snel willen verkopen, maar geen haast hebben om hun huis te verlaten.
Te overwegen risico’s
Er zij op gewezen dat koopoptiecontracten voor beide partijen risico’s inhouden. Als de koper er uiteindelijk voor kiest om de koopoptie niet uit te oefenen, verliest hij of zij meestal het aan de eigenaar betaalde voorschot. Ook als de eigenaar besluit het huis niet aan de koper te verkopen, loopt hij of zij het risico de aanbetaling te verliezen en kan hij of zij zelfs worden aangeklaagd wegens contractbreuk.