Er zijn heel wat verschillende manieren om in vastgoed te investeren, maar de laatste jaren is er een nieuwe investeringsvorm in deze sector die steeds meer investeerders aantrekt. Het gaat om crowdfunding en meer specifiek om vastgoedcrowdlending, waarbij particuliere beleggers vastgoedprojecten kunnen financieren. Deze investeringsvorm biedt aantrekkelijke rendementen met relatief korte investeringstermijnen. Ontdek hoe investeren via vastgoedcrowdfunding een revolutie teweegbrengt in de vastgoedsector en hoe u de juiste spelers kunt selecteren voordat u de sprong waagt. In dit artikel gaan we dieper in op het concept van vastgoedcrowdfunding, de voordelen en het verwachte rendement.
Een sector die erg in trek is bij beleggers
Vastgoed is altijd beschouwd als een van de veiligste investeringen met aantrekkelijke rendementen. Om te investeren in vastgoed moest je traditioneel een aanzienlijke financiële reserve hebben om een eigendom te kopen of om een ervaren vastgoedinvesteerder te worden. Met de opkomst van vastgoedcrowdfunding is er echter een nieuwe manier van investeren in vastgoed in opmars. Het grote voordeel van dit soort investeringen is dat ze voor iedereen toegankelijk zijn.
Vastgoedcrowdfunding, ook bekend als participatieve vastgoedfinanciering of crowdlending, biedt een andere en toegankelijke manier van investeren in de vastgoedsector. In plaats van alleen in een pand te investeren, kunnen beleggers (waaronder particulieren) voortaan collectief deelnemen in grootschalige vastgoedprojecten. Deze aanpak democratiseert vastgoedinvesteringen door particulieren toegang te geven tot beleggingskansen die ze niet hadden kunnen aangrijpen als ze geen professionele investeerder in de sector waren geweest.
Een eenvoudig concept: een vastgoedinvestering die voor iedereen toegankelijk is
Het principe achter vastgoedcrowdfunding is eenvoudig: een online platform brengt projecteigenaren in contact met potentiële investeerders. De projecteigenaren leggen hun voorstellen voor aan potentiële investeerders – na validatie door het platform op basis van een strenge analyse. Daarbij hoort een beschrijving van de kenmerken van het project, de doelstellingen, de locatie, de boekhoudkundige en financiële elementen en – niet te vergeten – het voorgestelde rendement. Geïnteresseerde investeerders kunnen vervolgens financieel deelnemen aan het project door de som bij te dragen die aangepast is aan hun draagkracht, over het algemeen vanaf € 100. Het is dus een investering die voor veel mensen toegankelijk is!
Een gediversifieerde belegging
Een van de grote voordelen van vastgoedcrowdfunding is de diversificatie van de investeringen die kunnen worden aangeboden. De vastgoedsector is immers erg uitgebreid en de onderliggende activa zijn zeer gediversifieerd op het vlak van het soort spelers (vastgoedontwikkelaars, vastgoedhandelaars, verkavelaars, erfgoedbedrijven, enz.), het soort projecten (woningen, winkels, kantoren, scholen, logistieke bedrijven, enz.), de locaties (Europa) en de soorten garanties die worden aangeboden (verzekering op 100% van het geïnvesteerde kapitaal, hypotheek in eerste rang, enz.). Met deze aanpak kunnen beleggers hun fondsen spreiden over verschillende vastgoedprojecten, waardoor de risico’s die verbonden zijn aan één investering worden geminimaliseerd. Dankzij deze diversificatie kunnen beleggers ook inspelen op kansen in verschillende regio’s, landen of vastgoedtypes, waardoor ze een gediversifieerde portefeuille van vastgoedbeleggingen kunnen opbouwen en hun potentiële rendement, dat momenteel varieert van 4% tot 14% per jaar (in een context van stijgende rentevoeten), kunnen optimaliseren.
Een gereglementeerde vastgoedbelegging in Europa
Platformen voor vastgoedcrowdfunding vallen onder de Europese regelgeving en moeten de ECSP-erkenning (European Crowdfunding Service Providers of crowdfundingdienstverlener) behalen. Het is dus belangrijk om na te gaan of het platform deze erkenning heeft voordat u in dit soort projecten belegt. De platformen moeten ook een pagina op hun website hebben die gewijd is aan hun prestaties, en in het bijzonder aan hun wanbetalingspercentage. Dit laatste element kan aangeven of het een betrouwbare speler is of niet.
Het platform moet een strenge selectie doorvoeren van de projecten die het voorstelt, waarbij de levensvatbaarheid en de terugvorderingskans van de investering worden beoordeeld. Deze aanpak geeft beleggers toegang tot kwalitatieve beleggingsmogelijkheden, terwijl ze tegelijk kunnen genieten van de expertise en ervaring van een platform met kennis van vastgoedinvesteringen.
Er moet echter worden benadrukt dat vastgoedcrowdfunding ook risico’s met zich meebrengt, zoals elke dynamische belegging. De hoge rendementen van 4% tot 14% weerspiegelen het risiconiveau dat de belegger neemt. Hoe groter het risico, hoe hoger het rendement. Beleggers moeten zich bewust zijn van de risicofactoren die bij elk project horen en hun eigen analyse uitvoeren voordat ze beslissen om te investeren.
Sommige platformen voor vastgoedcrowdfunding bieden een verzekering van 100% op het geïnvesteerde kapitaal, wat met andere woorden betekent dat de geïnvesteerde bedragen door de verzekeraar worden terugbetaald als de projecteigenaar in gebreke blijft. Een ideale investering voor wie aarzelt om de sprong te wagen uit angst om zijn inzet te verliezen.
******
Vastgoedcrowdfunding biedt een nieuwe benadering van investeren in de vastgoedsector, met eenvoudige toegang tot een grote waaier aan projecten die particulieren of professionals zelf kunnen kiezen. Dankzij deze nieuwe financieringsplatformen kunnen investeerders hun krachten bundelen om samen grootschalige vastgoedprojecten van hoge kwaliteit te financieren, met aantrekkelijke rendementen. Met deze gebundelde financiering kunnen vastgoedprofessionals hun projecten sneller financieren, hun bankleningen verkrijgen, hun financieringsbronnen diversifiëren of zelfs zonder bank werken.