Traplift – Hoe maak je een huis toegankelijk voor mensen met beperkte mobiliteit?

Als u of uw partner een persoon met beperkte mobiliteit is, bent u misschien op zoek naar een nieuwe woning. Als de situatie snel is veranderd, kan het moeilijk zijn zich aan deze nieuwe realiteit aan te passen. In dat geval is het niet altijd gemakkelijk om de plaats te verlaten waar men zich thuis voelt, zowel voor de persoon met een mobiliteitsbeperking als voor zijn of haar partner. 

Traplift - Hoe maak je een huis toegankelijk voor mensen met beperkte mobiliteit

Maar gelukkig zijn er dingen die je zelf thuis kunt doen om het huis leefbaarder te maken voor jou of je partner. Zo hoef je niet te verhuizen en al je spullen, meubels en zelfs je herinneringen in te pakken en te verhuizen.

Lees hier de 5 dingen die je helpen om het huis leefbaarder te maken voor jou of je partner.

1° Traplift

Een traplift is een apparaat dat is uitgevonden voor mensen met beperkte mobiliteit, vaak bestaande uit een mobiele stoel op rails. Met een traplift kan een oudere of een persoon met beperkte mobiliteit zonder belemmeringen de trap op. Heel belangrijk in deze situatie: de persoon behoudt zijn onafhankelijkheid. Je mobiliteit verliezen als je een actief leven hebt geleid is heel moeilijk, en het is belangrijk om een gevoel van onafhankelijkheid te behouden, om zonder hulp van een ander de trap op te kunnen lopen. Door in de stoel te gaan zitten, kan de persoon zonder problemen de trap op. Bent u van plan een Belgische traplift te kopen? Of ben je benieuwd hoeveel het kost? Lees hier meer over trapliften.

2° Platformliften

Om een gebouw toegankelijk te maken voor rolstoelen kunt u denken aan platformliften. Er is zowel een buitenplatform als een binnenplatform mogelijk: alles hangt af van uw huis en uw voorkeuren. De lift is minder storend dan een liftcabine en kan in sommige gebouwen een goed alternatief zijn.  

3° Liftcabine

De liftcabine dient precies hetzelfde doel als de platformlift, behalve dat de huislift u iets meer privacy kan bieden. De nadelen: de liftcabine is duurder dan de platformlift, maar hij is ook indringender in uw huis.  

4° Liften

De patiëntenlift is een medisch hulpmiddel dat wordt gebruikt om mensen met een beperkte mobiliteit in een huis te vervoeren. Het apparaat kan u vervoeren van bed naar bank of rolstoel. De lift geeft de persoon een meer onafhankelijke en minder ingrijpende ervaring, aangezien de persoon niet hoeft te worden gedragen door een partner of verzorgers. Dit instrument is elektronisch, maar niet opdringerig in huis, noch maakt het lawaai. 

5° Automatische deuropener

Met de automatische deuropener kan de persoon met beperkte mobiliteit zich door het huis bewegen, in alle kamers en zelfs naar de tuin, zonder de deuren te moeten openen. Dit is heel praktisch als u de deuren niet zelf kunt openen, en goedkoper dan u denkt. Dus de toevoeging van een automatische deuropener is een echt pluspunt!