ImmoBrussels.be >> Blog

Hogere waarde voor je woning? Zo krijg je het voor elkaar

Zodra je een woning hebt gekocht, wil je hier waarschijnlijk zo goed mogelijk voor zorgen. Bepaalde verbouwingen en toevoegingen kunnen de waarde van je woning verhogen, wat fijn is als je het uiteindelijk weer verkoopt. In dit artikel geven we je enkele tips om ervoor te zorgen dat je huis meer waard wordt.

Een kamer die gerenoveerd wordt

1° Geef je badkamer een make-over

Heeft de badkamer al een tijdje geen upgrade gehad? Dan is het voor de waarde van je huis belangrijk om je badkamer te renoveren. In hoeverre dit nodig is, hangt natuurlijk af van de staat van je badkamer.

Handig om te weten: de waarde van je huis stijgt bij het verbouwen van de badkamer met zo’n 50% van de verbouwingskosten. Op het eerste gezicht misschien geen goede investering, maar de badkamer is een belangrijk visitekaartje. Een verouderde badkamer kan een afknapper zijn voor toekomstige kopers, dus het kan zeker de moeite waard zijn.

2° Verduurzaam je huis

Nieuwe huizen hebben steeds vaker allerlei duurzame snufjes: zonnepanelen, vloerverwarming, goede isolatie en nog veel meer. Heb je een ouder huis gekocht? Dan kan verduurzaming een flinke verandering betekenen voor de waarde van je woning.

Door te verduurzamen verhoog je  de aantrekkelijkheid van je huis door de lagere energiekosten, en daarmee ook de waarde van je woning. Je krijgt voor de kosten van duurzame toevoegingen maar liefst 70% tot 100% terug in de waarde van je huis.

3° Creëer extra ruimte

Hoe groter de oppervlakte van je woning, hoe hoger de waarde over het algemeen is. Je kunt je woning groter maken door bijvoorbeeld een aanbouw of een dakkapel te laten plaatsen. Dit is een kostbare investering, maar het kan de woningwaarde vermeerderen met zo’n 60% tot wel 100% van de verbouwkosten.

Houd bij dit soort grote verbouwingen rekening met de kwaliteit van materialen en afwerking: dit zie je terug in de woningwaarde. Naast de degelijkheid is uitstraling erg belangrijk. Bijvoorbeeld bij een aanbouw: een plat dak is een stuk goedkoper, maar de uitstraling van een schuin dak voegt mogelijk meerwaarde toe.

Voel je thuis

Bij het onderhouden van een koopwoning komt veel kijken. Je richt het natuurlijk geheel naar eigen smaak in, maar daarnaast wil je voorkomen dat de waarde over de jaren heen vermindert. Door de bovenstaande tips te gebruiken, zorg je ervoor dat je woning in waarde stijgt. Wel zo handig als je weer wilt verhuizen!